För lägerbarn och föräldrar 

Hällevikslägret är ett av landets största barnläger med gymnastik, dans, sång, lek och idrott. Lägret pågår i två veckor. Alla barn i åldern 9-13 kan söka lägerplats och det behövs inga förkunskaper.

Ungefär 300 barn deltar årligen i lägret. Nästan 100 ledare, instruktörer och funktionärer jobbar och bor på lägret under hela lägertiden.

Lägret har en egen orkester och eget sjukvårdsteam. Samtliga ledare deltar innan lägret börjar i en kurs i ungdomsledarskap.

Så här ser det ut under första lägerdagen!

En sommar med vänner!

Hällevikslägret ska utgöra en miljö som får barn att växa, må bra och ha roligt. Lägret ska vara en plattform för att lära känna nya vänner och skapa förståelse för varandra.

Idrott och rörelse må vara en stor del under lägret, men huvudmålsättningen har alltid varit social.

Att tillsammans med andra barn leka, lösa problem, samarbeta och umgås – i en trygg och inkluderande miljö.

Ett minne för livet!

Sedan 1928 har lägerområdet i Hällevik, i västra Blekinge, fyllts med lägerbarn under några fantastiska sommarveckor.

Under sommarsolen lär 300 barn känna varandra och får uppleva bad, lek och nya erfarenheter tillsammans.

Hur är det att vara lägerbarn?

Tiden på lägret handlar inte bara om att röra på sig för att träna kroppen. Mycket av dagarna fylls av kreativa aktiviteter. Vi skapar och bygger, målar och löser problem tillsammans och lär oss sånger som vi sjunger ihop. Lägret har, sedan många år, en egen lägerorkester och sång och musik är ett av de mest uppskattade inslagen på lägret.

Vi prövar lite enkel och rolig gymnastik, spelar fotboll, leker och badar. Den som är intresserad kan frivilligt vara med i särskilda grupper som övar gymnastik, trampett, trampolin, fotboll eller danser.

Som barn, bor du i en av de nio logarna, tillsammans med ungefär 35 andra barn. Tillsammans med er bor också era ledare som ansvarar för er och följer med under hela dagen. Det är också ledarna som ser till att alla mår bra och de kommer göra allt för att lösa eventuella problem och bekymmer som uppstår under lägertiden.

Utöver ledarna, finns det ett 40-tal funktionärer på området. Vissa har varit med på lägret i över 50 år. En del av dem utbildar och hjälper ledarna, andra lagar mat eller spelar musik och några utgör lägrets så viktiga sjukvårdsteam med legitimerade läkare och sjuksystrar, som alltid finns på plats.

Vem kan komma som lägerbarn på Hällevikslägret?

Lägret är ett s.k. breddläger, vilket innebär att alla kan söka lägerplats. Förkunskaper eller föreningstillhörighet behövs inte. Alla barn som är mellan 9 och 13 år välkomna.

Hällevikslägret tar emot barn från hela landet, men de flesta brukar komma från Blekinge med omnejd. Många barn trivs så bra på lägret att de kommer tillbaka flera år.

Ofta finns det även barn från andra länder som kommer som lägerbarn. De flesta av våra ledare kan mycket bra engelska, även om det inte alltid går att översätta allt.

Det kan vara bra att ha viss erfarenhet av att sova hemifrån, innan barnet kommer hit. Även om vi har mycket erfarenhet av hemlängtan och att få barnen att känna sig trygga, är det en stor omställning från vardagslivet.

Vanliga frågor

  • Det är inget elitläger för gymnaster och alla barn mellan 9 – 13 är välkomna att ansöka om en plats på lägret.

    Du behöver ingen speciell förkunskap eller föreningstillhörighet.

    Det är inget elitläger för gymnaster och alla barn mellan 9 – 13 är välkomna att ansöka om en plats på lägret.

    Du behöver ingen speciell förkunskap eller föreningstillhörighet.

  • Kostnaden för att komma på Hällevikslägret skiljer sig något, beroende på var du bor.

    I vissa fall lämnar kommunen ett bidrag till lägeravgiften, som vi drar av från den slutgiltiga summan.

    Exakta kostnaden hittar du i avsnittet om “Avgifter mm” på vår hemsida

  • De flesta andra läger som finns är bara en vecka eller ännu kortare. En av de unika delarna med Hällevikslägret är att lägertiden är nästan två veckor.

    Det är något speciellt som händer andra veckan när alla deltagare blivit tryggare med varandra och nya relationer skapats.

    Det är svårt att förklara men vi tror det är en del av det som gör att så många vill komma tillbaka.

    Så vi har inga “en-veckas” platser som vi erbjuder.

  • På lägret får vi fyra mål om dagen alla dagar (inryckningsdagen och utryckningsdagen 2 mål). All mat lagas på lägret av vår egna personal. Frukt brukar också delas ut efter och emellan måltider!

    På lägret finns en liten kiosk – Gottebo – med ett mindre sortiment godis. Gottebo är kontantfri och man betalar med Swish. Det går även att “sätta in en summa” för barnet om hen inte har swish. Detta gör man på plats i Gottebo.

    Gottebo är endast öppen efter middagsmålet under 1-2 timmar och vi försöker begränsa barnens inköp med en maxsumma per dag.

    Önskemål från oss på lägret till alla föräldrar och anhöriga är att inte lämna godis, läsk och liknande till barnen under lägertiden. Tala med barnen om godisinköp och begränsningar!

  • Minst två legitimerade sjuksköterskor ansvarar för sjukvården och bor på lägret hela lägertiden. Om man är allergisk mot något eller har andra typer av matpreferenser såsom vegetarian etc, så måste man ange detta i anmälningsformuläret. Det kommer också finnas tillfälle att på första dagen vid inryckningen prata med köket, så de kan få utförligare info om det behövs.

    Lämna uppgifter till oss när ni fyller i ansökan om ert barn behöver ständig medicinering. Fri läkar- och sjukvård lämnas under lägertiden (för barn som kan vårdas på lägret.) Barn som drabbas av långvariga sjukdomar (som kräver längre sängliggande) bör snarast hämtas hem.

    Barnen får vid ankomst till lägret ej vara sjuka. Lägret kan inte ta emot barn som är inne i period av sängvätning, inte heller barn med svårare allergier

  • Barn som idag i skolan har särskilda behov kan ha svårt att klara av att vara på lägret.

    Vi har erfarenheter av barn som absolut inte mått bra av lägerlivet men även av barn som det passat perfekt för – trots extra stöd i skolan. Om detta tror vi att ni föräldrar har bäst koll på.

    De ledare som tar hand om barnen har inte specialkompetens för att kunna hantera det som skolan kan, rörande barn med särskilda behov.

    Vi vill att alla som söker lägerbarnsplats berättar för oss om det idag finns saker i skolan vi bör känna till.

    Rådfråga gärna lägrets barnsjuksköterska Birgitta, per telefon 070-148 52 99.

  • Det är ok att barn har med sig mobiltelefon till lägret. Men vi ber er att vara restriktiva med telefonsamtal till ert barn på lägret.

    Lägerdagarna är mobilfria. Då vi har aktiviteter på dagarna vill vi inte att barnen bär med sig mobiltelefon då.

    Samtal sker bäst 17.00 – 20.00 då barnen har fria aktiviteter.

    Under lägertiden kan du nå oss via expeditionens telefon: 070 – 528 28 52

Avgifter m.m.

    • För barn i Blekinge: 4.100kr

    • För barn utanför Blekinge: 4.600kr

    1. Ett mail med en betalningslänk skickas ut till alla som får erbjudande om en plats.

    2. När avgiften är betald har man en garanterad plats på lägret.

    3. Om betalningen inte görs innan sista betalningsdag erbjuds platsen till någon annan (påminnelse om betalning skickas ut innan sista betalningsdag).

  • Inom några kommuner lämnas bidrag till lägeravgiften. De kommunala bidragens storlek:

    • Barn från Olofström 640kr (varav 400kr från Lions Club)

    • Barn från Bräkne-Hoby och Backaryd får bidrag från Lions Club på 1500kr

    • Barn från Bromölla 750kr från Lionsklubbarna

    Aktuella bidrag blir reglerade i avgiften vid betalning.

    • Vid återbud innan 1 juni återbetalas hela beloppet förutom en bokningsavgift på 500kr

    • Vid återbud från 1 juni återbetalas inte lägeravgiften (undantag vid sjukdom vid uppvisande av sjukintyg).

    • För barn som inte kan genomföra hela lägret pga sjukdom (bedömning görs av lägret sjuksköterskor) återbetalas hela beloppet förutom bokningsavgift på 500kr samt dygnsavgift motsvarande 400kr/dygn för de dagar barnet varit på lägret. Återbetalning utförs efter att lägret är slut.

    • Ibland kan det vara så att ett barn inte fungerar i lägermiljön och med de andra lägerbarnen. Vid sådant tillfälle försöker vi så långt vi kan men någon gång har det blivit aktuellt med att barnet inte kan stanna kvar. Vid sådana situationer där lägerledningen blir tvungna att skicka hem barnet återbetalas inte avgiften.

    • Det är viktigt att föräldrar eller anhörig finns tillgängliga på telefon under lägertiden och har möjlighet att ta hand om barnet om så behövs inom någon dag.